Renoverar ett funkiskök

Har du ett funkiskök som behöver renoveras? Funkis är en förkortning av ordet funktionalism, en stilriktning som växte fram under 1920- och 30-talen. Grundtesen för en arkitekt eller formgivare som följer stilen är att ”form follows function”. Man strävar efter att hitta funktionen hos ett föremål eller en byggnad och låta formen anpassas efter denna. Detta innebar en smärre revolution för hur våra kök skulle komma att utformas. Släta köksluckor, djupa överskåp och skjutluckor var några nymodigheter som den här tidens funkis-förespråkare införde. Idag är funkiskök eftertraktade. Många som köper ett äldre hus väljer att renovera varsamt för att behålla kökets ursprungliga charm och karaktär. Flertalet tillverkare erbjuder luckor och andra detaljer i funkisstil för den som vill förnya sitt kök.

Att behålla den rätta känslan

Grundtanken bakom ett funkiskök är att det ska vara lättskött och praktiskt. Det ska vara utrustat med smarta lösningar och mycket förvaring. Funkisstilen är populär, det kan vara svårt att se skillnad på tidstypiska äldre kök i den här stilen och nyproducerade varianter. Du som har turen att ha ett hem med ett äkta funkiskök från 1930-talet har dock förmodligen muttrat över den låga bänkskivan. Att höja bänkskivan i ett äldre platsbyggt kök kräver en del arbete. Att tillverka nya stommar är ett estetiskt tilltalande alternativ. Det är naturligtvis även möjligt att ”fuska” genom att exempelvis bygga på en extra ram mellan bänkskåpen och bänkskivan. Trender kommer och går och många originalkök har bytts ut eller renoverats till oigenkännlighet. Om du vill återställa ett kök är det en bra idé att kika in i en funkislägenhet. På så sätt hittar du säkerligen inspiration till material- och färgval.

Hitta rätt material till ditt kök

Idag är det många som ser till helheten när de renoverar. Att ta hänsyn till bostadens historia och ta tillvara på en äldre charm upplevs ofta som en självklarhet. Att hitta rätt material till renoveringen av ett funkiskök är idag relativt enkelt. Det finns en hel del tillverkare som satsar på att ta fram tidstypiska beslag, blandare och andra detaljer som gör det lilla extra. Ett platsbyggt kök är naturligtvis det lyxigaste alternativet. Men det går alldeles utmärkt att renovera ett funkiskök med färdiga stommar från de större bygg- och möbelvaruhusen. Börja med att göra upp en budget för ditt kök. Ska det renoveras helt eller delvis? Klarar du av att utföra arbetet själv eller behöver du hjälp? Ta en titt här för att få en bra överblick över sådant som materialval, verktyg och vitvaror. Lycka till med din renovering!

 
 
 
 
 
 
erudito