Spartips i kristider

Det finns flera anledningar till att se över ekonomin och ha bättre koll på kronorna. En stigande inflation, höga elpriser och höjda räntor gör att det är mer nödvändigt än någonsin att vara lite återhållsam med pengarna. Att byta elavtal är ett sätt att spara pengar. Gå in på https://tibber.com/se/ om du vill sänka din elräkning. Genom https://tibber.com/se/ kan du använda el på smartare sätt och därigenom sänka din elförbrukning. På https://tibber.com/se/ kan du jämföra Tibber med ditt elbolag och se hur mycket du kan spara genom att byta elbolag.

Smarta förändringar ger mer pengar i plånboken

Att spara pengar kan för många vara en utmaning. Det beror ofta på att sparandet bygger på att du behöver avstå från saker. Men genom att göra smarta förändringar i din vardag kan du spara pengar utan att behöva göra avkall på det roliga.

Byt försäkringar

Att jämföra och byta försäkringar är ett annat sätt att minska dina utgifter. Att sätta dig ner en gång per år och kolla igenom dina försäkringar och se om det finns några billigare alternativ kan vara lönsamt på ett år sikt. Du kan alltid försöka förhandla med ditt försäkringbolag också om ett lägre pris.

Dra ner på månadsabonnemangen

Att se över dina månadsabonnemang och olika medlemskap är också bra att göra med jämna mellanrum. Du kanske inte behöver ha flera stycken samtidigt utan variera dig genom att ha en streamingtjänst åt gången. Mobilabonnemanget kan du också se över samtidigt. Kolla om det inte finns ett bättre abonnemang som är billigare. Du kan gå ner lite i surf och betala mindre varje månad.

Skippa småsakerna i vardagen

Det är alltid bra att se över dina vanor. Fundera över vilka småsaker som du lägger pengar på. Exempelvis tobak, uteluncher, godis, tuggummi, bubbelvatten och energidrycker. Det är småsaker som förmodligen inte sätter en guldkant på tillvaron. Genom att dra in på småkostnader och spara dessa istället kan du snabbt se att de spelar roll. Det är bättre att lägga pengar på något som verkligen betyder något för dig som exempelvis ett lite exklusivare restaurangbesök med din partner. Välj helt enkelt mer medvetet om vad du ska prioritera.

Minska mat- och transportkostnaderna

Transportkostnader tillsammans med mat är ofta stora utgiftsposter. Det går ofta att kapa lite på dessa kostnader. Genom att handla smartare och laga billigare mat kan du minska matkostnaderna. Du behöver varken äta sämre eller mindre smakrik mat bara för att den är billig. Att gå istället för att ta bilen nån gång nu och då kan göra stor skillnad i längden.

Spara till en krisbuffert

I kristider är det bra att prioritera ett sparande. Ett bra riktmärke är att spara ungefär 10 procent av nettolönen. Gör en stående överföring som dras från kontot varje månad för att sparandet ska bli av. Prioritera att spara till en buffert i första hand.

 
 
 
 
 
 
erudito